Meer geld voor opvang vluchtelingen

  • Scarlett 2de

    lees ik in de Telegraaf

    Denk van niet, er moet absoluut meer geld naar defensie om de vluchtelingproblemen te voorkomen.

    Verhelderend is dat de kosten van de binnenlandse opvang het eerste jaar voor rekening is van Ontwikkelingssamenwerking en daarna niet meer.

  • Oelan-Bator

    Ze moeten nu wel omdat er op dit moment veel meer vluchtelingen binnenkomen dan er begroot was. Je kan ze moeilijk in de gevangenis stoppen.

    Maar op lange termijn helemaal eens natuurlijk met jouw stelling.

  • bert

    vgl : 1932 /1945 / februarie 1953

    Dus jullie zeggen : Helpen : NEE ?

    Tja

  • Scarlett 2de

    Helpen ter plaatse, dus een hoger budget voor defensie om rust te herstellen in gedestabiliseerde gebieden.

    Want de wereld is degelijk in brand en dan is er hulp geboden:

    Neem de vluchtelingen uit Centraal-Afrikaanse Republiek die te voet op zoek naar veiligheid Kameroen in zijn getrokken (52 000 vluchtelingen al in oost Kameroen.

    Acute steunverlening aan de in nood verkerende vluchtelingen is geboden.

  • Scarlett 2de

    Ik moest gisteren onderbreken en ga nu door met het onderwerp HULP, een zeer belangrijk onderwerp.

    In eerste instantie komen internationale NGO's met acute hulp: 1/ de huisvesting: door UNHCR gezamenlijk met regeringen in landen waar vluchtelingen een veilig heenkomen zoeken, zij richten opvangcentrums in (vluchtelingkampen) waar de vluchtelingen zelf voor de eigen huisvesting moeten zorgen (doen dat op het terrein met plaatselijke materialen die hen ter beschikking zijn gesteld- denk aan bamboe, houten pilaren, touwen, raffia matten… ) 2/ Voeding : door het Wereldvoedselprogramma (zorgt voor granen, rijst, olie, maïs, bonen , calorie rijke koekjes…)

    3/opvoeding kinderen : Unicef 4/gezondheid : Het Rode Kruis, de Wereldgezondheid organisatie en Artsen zonder grenzen zijn dan dagelijks bezig mensen te redden in alarmerende situaties..

    5/dagelijks sociale leven (in alarmerende omstandigheden) de ontheemden voelen zich neerslachtig en lusteloos, zij zijn beroofd van hun dierbaren en bezittingen, zij zijn verzwakt door een tekort aan eten en gezondheidszorg, zij zijn te voet gekomen op zoek naar veiligheid. Het behoeft geen betoog dat al die vreselijke verhalen van vluchtelingen die alles verloren hebben op het netvlies staan. De geestelijke zorg is dan heel belangrijk. ..Door waarneming en gesprekken met vluchtelingen komt daarna een lijst van dringende behoeftes tot stand voor materiele behoeftes

    Die materiele bijdragen schets ik als hulp in tweede instantie die gegeven wordt door hulpverleningsorganisaties (afdoende lijsten van benodigdheden bestaat in feite niet…) en private instellingen

    die hun verantwoordelijkheid nemen door bijdragen aan projecten te geven die ten goede komen aan de vluchtelingen … vaak zijn dat plaatselijke organisaties die dan gefinancierd worden door private partners in het Westen.

    De rol van overheden beperkt zich veelal tot faciliteren waar mogelijk. Geld voor opvang vluchtelingen geschiedt al indirect door bijdragen van overheden aan grote internationale organisaties (% van BNP).

    Mijn gevoel zegt dat kleine private projecten in dit geheel veel effectiever zijn dan rechtstreekse geldelijke steun door overheden omdat alles er dan op basis van vrijwilligheid gaat.