Premier Rutte, een vrijgezel met driftmomentjes

 • Anonymous avatar

  ROTTERDAM - Mark Rutte wordt deze week de eerste Nederlandse minister-president van VVD-huize. Maar wat weten we eigenlijk van deze man? Een profiel aan de hand van een aantal thema's.

  Afkomst

  Rutte is de jongste uit een hervormd gezin met zeven kinderen en geboren in Den Haag. Zijn vader was al 58 jaar toen Mark ter wereld kwam. De eerste vrouw van zijn vader overleed in Japanse gevangenschap, waarna zijn vader hertrouwde met de zus van zijn vrouw. Uit het eerste huwelijk kwamen drie kinderen voort, uit het tweede huwelijk vier. Zijn vader was werkzaam bij een handelsonderneming in Nederlands-Indië, zijn moeder was secretaresse. Vader stemde op de ARP, later opgegaan in het CDA, moeder wisselend PvdA en VVD. Het gezin las het dagblad Trouw.

  Leeftijd

  Mark Rutte is geboren op 14 februari 1967, op Valentijnsdag dus. Met zijn 43 jaar en acht maanden is hij net niet de jongste premier ooit. Ruud Lubbers werd in 1982 minister-president met 43 jaar en 6 maanden.

  Opleiding

  Na het behalen van het diploma gymnasium-A, deed Rutte een studie geschiedenis aan de Universiteit Leiden, waarin hij in 1992 zijn doctoraalexamen haalde.

  Carrière

  Tot 1997 werkzaam bij Unilever, onder meer verantwoordelijk voor opleidingen en trainingen van medewerkers en begeleidde hij enkele reorganisaties. In 1997 trad hij binnen Unilever als personeelsmanager in dienst van Van den Bergh Nederland. Hij werd in 2000 benoemd in de Corporate Human Resources Group. In 2002 was hij als directeur Human Resources in dienst van de IGLOMora Groep BV, een werkmaatschappij van Unilever.

  Sterrenbeeld

  Mark Rutte is een waterman. Een keer eerder stond een waterman aan het hoofd van Nederland. Dat was CDA'er Dries van Agt in de periode van 1977 tot 1982.

  Privé

  Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, of kaarten, maar voor Rutte is dat niet aan de orde. Hij is niet getrouwd en woont alleen in Den Haag. En hij wil zich voorlopig ook niet binden. ,,Ik wil vrij zijn. Ik heb maar een heel klein hypotheekje en dat wil ik zo houden. Ik zag vroeger tijdens mijn werk bij Unilever dat sommige mensen hun creativiteit kwijtraakten als ze eenmaal een bepaalde positie hadden bereikt. Ze namen een hoge hypotheek, verloren hun kritische houding en gingen deel uitmaken van het establishment. Dat zal mij niet gebeuren. Ik doe mijn werk voor de inhoud.'' Feit: Rutte wordt wel de eerste vrijgezelle premier van ons land. Prominente PvdA'ers maakten rond de verkiezingen een spotfilmpje over zijn vrijgezelle status. Daarin wordt Rutte weggezet als een moederskindje dat homo-erotische tijdschriften leest.

  Politiek

  Rutte was van 1988 tot 1991 landelijk voorzitter van de liberale jongerenorganisatie JOVD en van 1993 tot 1997 lid van het hoofdbestuur van de VVD. In 2002 stapte Rutte over van het bedrijfsleven naar de landelijke politiek. Hij was staatssecretaris van Sociale Zaken en vervolgens van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het eerste en tweede kabinet-Balkenende; tussen deze kabinetten in was hij nog kortstondig Tweede Kamerlid. Rutte verruilde in 2006 zijn staatssecretariaat voor het fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer om zo als lijsttrekker zijn partij te leiden bij de verkiezingen van dat jaar. Dit jaar werd de VVD onder zijn leiding bij de verkiezingen voor het eerst de grootste partij van Nederland.

  Hobby's

  Piano is het favoriete muziekinstrument van Rutte. Voor zover mogelijk kruipt hij het liefst elke dag even achter het klavier. In zijn jonge jaren stond Rutte bekend als een ‘begaafd’ pianist. Na het behalen van het diploma gymnasium-A overwoog hij zelfs naar het conservatorium te gaan, maar het werd uiteindelijk een studie geschiedenis.

  Sport

  Een sportfanaat is Rutte niet, al deed hij vroeger ‘zoals elke VVD’er' wel aan hockey.

  Muziek

  Wat muziek betreft luistert Rutte naar allerlei verschillende dingen, maar is hij naar eigen zeggen dol U2 en Kane, zoals te lezen valt op zijn Hyves-pagina.

  Geloof

  Rutte is praktiserend lid van de Nederlandse Hervormde Kerk, thans de Protestantse Kerk in Nederland. ,,Ik ga weliswaar niet elke zondag naar de kerk, maar ik vind het wel belangrijk om met die dingen bezig te zijn. Ik heb dat meegekregen vanuit mijn opvoeding. Daar ben ik dankbaar voor, zij het dat ik wel eens twijfel of God bestaat. Het geloof blijft een worsteling voor mij", zo verklaart hij in 2005 tegenover het Reformatorisch Dagblad.

  Over de invloed van de islam op de Nederlandse cultuur

  In een interview met De Pers zei Rutte in 2008: ,,Voor zo ver dat gaat om couscous eten, vind ik het allemaal prima. Maar het kan niet zo zijn dat wij concessies doen op basiswaarden, zoals de gelijkwaardigheid van vrouwen of homo's. Er zijn overeenkomsten, maar die punten zitten al in de joods-christelijke traditie. Daar heb ik de islam niet voor nodig.''

  Literatuur

  Rutte heeft alles gelezen van de Duitse schrijver Thomas Mann, die in 1929 de Nobelprijs voor de literatuur ontving. Mann is de meester van de ironische vertelkunst. In sommige bronnen wordt hij aangeduid als een latent homoseksueel.

  Eten

  Rutte is bij uitstek een liefhebber van Indonesisch eten. Dat is ook niet gek als je vader jaren lang in Indonesië heeft gewerkt. Zijn favoriete restaurant is Soeboer in Den Haag, gespecialiseerd in de Javaanse keuken (ook afhaal). Brasserie Restaurant Korderijnk in Twello is tevens een plek waar Rutte graag verschijnt. Op zijn Hyves noemt hij het zelfs zijn favoriete ‘hang-out’.

  Reizen

  Rutte is dol op New York. ,,Ik moet daar eens in de zoveel tijd naar toe'', zegt hij op zijn Hyves-pagina.

  Inspiratiebron

  Rutte heeft het liberalisme niet van huis uit meegekregen. Dat hij toch bij de VVD is terecht gekomen, komt door Hans Wiegel, in de jaren zeventig de politie leider van de VVD. Al op 16-jarige leeftijd was Rutte actief in de politiek. Op zijn Hyves noemt Rutte verder Frits Bolkenstein en Bill Clinton als zijn inspiratriebronnen. ,,Omdat ze complexe politieke onderwerpen in begrijpelijke taal kunnen overbrengen.''

  Docent

  Sinds september 2008 is Mark Rutte elke vrijdagochtend gastdocent aan de Johan de Witt Scholengroep en het Varias College in Den Haag. Hij wil dat ook blijven doen als premier, zo zei hij onlangs.

  Film

  Mon Oncle van van de Franse cineast en acteur Jacques Tati, een komedie waarin decadentie, moderniteit, hebzucht en de onschuld van de jeugd centraal staan.

  Citaten over zichzelf

  ,,Ik ben een calvinist. Ik ben een Nederlander.''

  ,,Ik ben het effectiefst als ik dichtbij mezelf ben. Als mensen zien: dat is ie dus. En met wat ik allemaal heb meegemaakt, de laatste twee jaar, was dat de manier. Iedereen heeft zwakke eigenschappen. Zo lang die niet vallen in de categorie huizen in brand steken of spullen stelen moet je ze accepteren als goede vrienden.''

  ,,Zoals ieder mens heb ik wel eens een driftbui. Ik ben blij dat er dan geen camera bij is. Ik heb een adrenalineprobleempje.''

  ,,Ik geloof heel erg in hard op inhoud, zacht op relaties. Niet de hele dag als een botsautootje over straat.''

  ,,Ik ben gelovig en zou vaker in de kerk willen komen. Ik ga bijna alleen in het buitenland. In Zwitserland naar de English Church, met mensen uit de hele wereld, hartstikke leuk. Tot ze het lichaam van Christus gaan opeten, dan hè. Dan ben ik weg, want ik ben keurig hervormd.''

  Trivia

  In 2007 deed de Haarlemse rechtbank uitspraak in een zaak van een Somalische man die op grond van uiterlijke kenmerken door sociale rechercheurs staande was gehouden. De man weigerde de recherche toegang tot zijn woning waarna hij zijn uitkering verloor. Als staatssecretaris had Rutte in 2003 gemeenten geadviseerd Somalische inwoners te traceren en te controleren. Volgens de rechtbank heeft Rutte de gemeenten hiermee aangezet tot discriminatie.

  Horoscoop

  De Waterman is een heel bijzondere baas. Eigenlijk is hij eerder een kameraad, een vriend die eigenlijk ook uw salaris betaalt. Hij maalt niet om conventionele werkmethodes. Zijn bedrijf moet modern en creatief zijn. En inderdaad maakt hij de origineelste idëeen waar en creëert een werk atmosfeer waarin een echte pioniersgeest heerst. De Waterman is een gulle baas, die zijn medewerkers graag voor een etentje uitnodigt en daarna over de zin of onzin van de nieuwste bedrijfsontwikkelingen praat of hij nodigt ze uit voor een weekend uitstapje, waar tijdens een gezamenlijke zeiljacht nieuwe ideeën kunnen worden ontwikkeld. Wat een Waterman ook ontdekt, het dient het gemeenschappelijke, creatieve proces. (bron: Goastro.nl)

  Politieke uitspraken

  ,,Wie zichzelf niet kan wegcijferen voor de liberale visie, die hoepelt maar op.''

  ,,De christelijke waarden wortelen allemaal in de joodse traditie. Die twee geloven onderscheiden zich fundamenteel van bijvoorbeeld het islamitische geloof. Uit het joods-christelijke gedachtegoed komt de scheiding tussen kerk en staat voort en het concept van de vergeving. Vergeving tref je in de islam niet aan.''

  ,,De mens is niet alleen geneigd tot het goede en de staat is nodig als marktmeester. Kapitalisme is het minst slechte systeem.''

  ,,Hoe onzinnig het ook is dat iemand de Holocaust ontkent, verbieden moet niet.''

  ,,De overheid moet zich niet willen opstellen als geluksmachine, maar moet mensen juist zelf de ruimte geven.'' (BVDL)

  http://www.ad.nl/ad/nl/3042/Rutte-I/article/detail/518641/2010/10/11/Premier-Rutte-een-vrijgezel-met-driftmomentjes.dhtml

 • Anonymous avatar

  Interessant stukkie autobiografie over de man die Nederland moet gaan leiden.

 • Anonymous avatar

  Zeker.

 • Anonymous avatar

  Oké, dan weten we ook wat meer, dus afwachten maar.

  Trouwens bij watermanen is het ook bekend, dat je aan hem/haar een goede trouwe vriend heb, maar kan ook een geduchte vijand van je zijn of worden.

  Vind het een beetje te mooi.

  Sonja

 • Anonymous avatar

  quote: ,,De mens is niet alleen geneigd tot het goede en de staat is nodig als marktmeester. Kapitalisme is het minst slechte systeem.''

  onware uitspraak met wishfull thinking

  De mens is wel geneigd tot het goede, voor zichzelf, zijn familie, zijn dorp, zijn regio

  Hoe verder de groep van hem weg staat (land , EU) hoe minder geneigd tot conformisme

  De staat als marktmeester, flauwe kul de staat is nodig om structuur te creëren

  Nu is ze een graaier

  Kapitalisme is niet het minst slechte, het is het allerslechtste, het creëert aantoonbaar

  armoede, honger, graaiers en een ongekend rijke top, ten koste van de onderlaag

  De onderlaag als in per land , zowel als arme/rijke landen

  Dit alles overgoten met een sausje van de schijn democratie

  Bert

 • Anonymous avatar

  “ Hij is niet getrouwd en woont alleen in Den Haag. En hij wil zich voorlopig ook niet binden. ,,Ik wil vrij zijn. Ik heb maar een heel klein hypotheekje en dat wil ik zo houden. ”

  Tja, iedere man die een vrouw ontmoet, moet gelijk z'n hypotheek verhogen. Ze zijn zo duur, die vrouwen. X(

  Wat zou de CDA daarvan vinden. Die gaan vaak voor het gezinnetje.